Menu

A hegedűkészítés művészete.


A hegedű számomra  nem csupán egy hangszer hanem műalkotás, mely örökli alkotója lelkének legapróbb és legfinomabb rezdüléseit is.

Azt szoktam mondani, hogy ha a szem a lélek tükre akkor a hegedű a lélek hangja ez természetesem igaz minden hangszerre, de az én szívemhez a hegedű áll a legközelebb még annak dacára is, hogy zongora szakos voltam a csepeli zeneiskolában.

A legenda szerint Isten valódi neve 36 hangból áll de senki sem tudja, hogy melyek ezek a hangok és milyen sorrendbe vannak. Az emberiség történelmében csak ketten ismerték Isten valódi nevét az egyik Mózes a másik pedig Jézus. A legenda úgy folytatódik, hogy aki tudja Isten valódi nevét annak rendelkezésére áll Isten minden hatalma.

Én úgy gondolom, hogy ez a legenda lehet a forrása a zenének, és a hangszerek készítésének. Szinte egészen biztos, hogy ennek a 36 hangnak a keresése közben alakulhatott ki a zene művészete, és az ehez szükséges hangszerek tökéletesítése, hogy Isten valódi nevének hangjait megtalálhassuk. Hiszen az emberben kimondva, kimondatlanul ott él a vágy, hogy a teremtő hatalmát birtokolhassa.

Kvasznay Péter


Comments

One comment on “A hegedűkészítés művészete.
  1. A WordPress Commenter - 2017-05-05 at 9:50 de.

    Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.